Розділи

01.07.24

Моя історія педагогічного становлення

 

Батьки хотіли, щоб я була бухгалтером чи вчителем математики, а я обрала українську філологію. У дитинстві мріяла бути кіноакторкою, але реалії буття швидко обрізали крила, тому реалізувала свою акторську майстерність, креативність у педагогічній діяльності. Кожен урок – це вихід на сцену перед 30 учнями й ученицями (якщо це захід для вчительства – перед 100-200). Я обожнюю свою роботу й не уявляю життя без спілкування з дітьми. Коли на певний проміжок часу освітній процес призупинявся (карантин, війна) – кисню не вистачало. Тоді я проводила безкоштовні заняття для всіх охочих у форматі онлайн та реалізувала ряд усеукраїнських та міжнародних проєктів для дітей війни (інтегровані заняття, батли, ТЕД-виступи, телеграм-канал із тестами): «Вивчаймо орфографію разом» (2022), «Патріотичний урок української мови» (травень, грудень 2022 р., 2024 р.), «Як дітям війни досягнути успіху в майбутньому» (2023), «Готуймося до НМТ разом» (2023), «Готуймося до 5 класу разом» (2022), «Готуймося до 6 класу разом» (2023); «Сучасні пісні про Україну» (2024), уроки цифрових технологій для дітей України (2024).

У дитинстві батькам ніколи було нас із сестрою, бо обоє займали керівні посади; мене ніхто не змушував навчатися. Але ще до школи дали зрозуміти, що іншого варіанту, як бути відмінницею, у мене немає: мама – директорка школи, батько – керівник с/г організації, тітка – доктор наук, дядько – депутат Верховної Ради. Тому школу, ліцей, університет закінчила на відмінно. Спочатку навчила читати, писати, рахувати свою сестру, потім періодично заміняла шкільних учителів, коли вони не могли провести урок, була старостою класу, щомісяця організовувала для учнівства своєї сільської школи, де всього було 70 дітей, вечірки, конкурси, дискотеки, була солісткою народного ансамблю, створила танцювальний колектив (танок створювала сама, вчила рухів своїх однокласниць).

Вважаю, що здійснила вагомий внесок у розвиток української освіти: розробила кілька педагогічних технологій (формування позитивного мислення, виховання ґендерної культури учнів та учениць, розвиток життєстійкості), апробувала під час роботи в Ніжинському обласному ліцеї,  в онлайн-школах «Вега» та «Меридіан»,  у власному освітньому центрі «Школа успіху». Щороку розробляю авторські техніки викладання української мови та літератури та ділюся ними з освітянами України на вебінарах, тренінгах, онлайн-курсах, майстерках. Розробила й провела для вчителів 40 курсів щодо створення онлайн-тестів, ігор, квестів, відео, курс із підготовки до сертифікації. Опанувала понад 500 сервісів штучного інтелекту й проводжу уроки цифрових технологій для дітей і дорослих, навчаю створювати інтерактивні зображення, відео, ролики, тести, субтитри. Як суб’єкт підвищення кваліфікації, протягом 5 р. видала 1425 сертифікатів (1190 – уч. вебінарів, 235 – уч. курсів).  Створила команду креативних філологинь: разом ми створили 7 унікальних посібників для НУШ та з підготовки до ЗНО/НМТ. В основі – компетентнісний, діяльнісний підхід, виховання якостей успішної особистості.

Також є експерткою щодо здійснення сертифікації вчителів української мови та літератури НУШ (МОН), розробки стратегії розвитку закладів професійної (професійно-технічної) освіти (Швейцарсько-український проєкт «DECIDE» - «Децентралізація для розвитку демократичної освіти»), СЕН-педагогиня освітнього проєкту «Повір», тьторка проєкту «Освітній СУП». 700 учасників долучилися до 34 благодійних проєктів від ОЦ Школа успіху».

Я відрізняюся від інших колег, не здаюся на шляху реформування системи освіти й вірю, що колись прийде момент, коли всі країни будуть презентувати методику викладання та виховання дітей як зразкову. Я не зламалася, коли була в окупації, не опускаю руки, коли чую звуки сирени, коли вимикають світло,  коли немає грошей для повноцінного існування, коли немає підтримки від близьких. Намагаюся подарувати дітям надію на майбутнє та віру в успіх. Щаслива, коли чую позитивні відгуки від учнів та учениць:

  1) https://www.youtube.com/watch?v=O25i9dtB-QU ;

2) https://www.youtube.com/watch?v=K0dZ1GvyPU0 .

 Знаю, що робота лікує, тому працюю систематично й ефективно.

Немає коментарів:

Дописати коментар